Az MVM NET az 5G Koalíció alapítói között


2017. 06. 27. Az MVM NET Zrt. képviseletében Krénusz Kornél vezérigazgató írta alá a Digitális Jólét Program által kezdeményezett 5G Koalíció (5GK) megalakulását szimbolizáló alapító nyilatkozatot június 19-én. Az MVM NET részvételével megalakult széleskörű összefogás célja, hogy Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon és régiós vezető szerepet töltsön be az 5G-re épülő alkalmazások tesztelésében.

 

2020 után az 5G mobilszolgáltatás szinte korlátlan sávszélességet tud majd biztosítani – megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések – így többek között a vezető nélküli és összekapcsolt járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, a smart city fejlesztések – infrastrukturális hátterét. A gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi hazánk számára is, hogy egy-egy jól megválasztott területen ugrásszerű fejlődést elérve az élvonalba kerüljünk. A célunk, hogy Magyarország azon országok sorába tartozzon, ahol a világon elsőként valósul meg az 5G technológia bevezetése.  A kibővült Digitális Jólét Program, a Digitális Jólét Program 2.0 ezért koalícióba hívott minden olyan partnert, aki és amely együtt kíván működni e célok elérésében. Az alapítók között multinacionális cégek, hazai vállalkozások, az egyetemi és akadémiai szféra, szakmai szervezetek, kamarák, minisztériumok és kormányzati intézmények egyaránt szerepelnek.

Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, hogy hazánk a világ élvonalába tartozó  4G mobilhálózattal rendelkezik, így jó helyzetben van ahhoz, hogy a mobil távközlés terén megszerzett pozícióját ne pusztán megőrizze, hanem versenyelőnyre váltsa a digitális átalakulás következő szakaszában meghatározó 5G mobil fejlesztések terén vállalt kezdeményező szereppel. A kibővült Digitális Jólét Program, a Digitális Jólét Program 2.0 jelentős fejlesztési célokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy Magyarország azon országok sorába tartozzon, ahol a világon elsőként valósul meg az 5G technológia bevezetése. Az 5GK megalakulása világos üzenet a nagyvilágnak: Magyarország kitárta kapuit az 5G fejlesztések előtt.

 

Krénusz Kornél, az MVM NET vezérigazgatója a koalíció megalakulásával kapcsolatban elmondta: az MVM NET széleskörű tapasztalattal rendelkezik országos lefedettségű, csúcsminőségű távközlési hálózatok építésében, üzemeltetésében és fejlesztésben. E mellett 2016-ban a világ élvonalához tartozó technológiával, az európai kontinensen elsők között valósította meg a hazai LTE450 mobil adathálózat kiépítését. Krénusz bizakodásának adott hangot, amikor kiemelte: az MVM Csoport távközlési tagvállalatának szakmai tudása és innovatív megoldásokra való nyitottsága nagymértékben hozzájárulhat az 5G fejlesztések sikeréhez is.

 

forrás: Sajtóközlemény, Miniszterelnöki Kabinetiroda