Tevékenység

MVM NET – A CÉG A CSÚCSMINŐSÉGŰ HÁLÓZAT MÖGÖTT

Magyarország második legnagyobb, több mint 6200 kilométer hosszú optikai gerinchálózata – ezt kezeli többek közt az MVM NET Zrt., amely korszerű, nagy kapacitású és kimagasló megbízhatóságú hálózatán stratégiai fontosságú távközlési szolgáltatásokat nyújt a kormányzat és az állami szervezetek számára. Emellett a nemzeti tulajdonú társaság csúcsminőségű hálózatával üzleti ügyfeleknek is számos szolgáltatást biztosít.

Az MVM NET működése ma három pillérre épül:

  • A társaság biztosítja a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) belső, technológiai célú, átviteli-rendszerirányítási tevékenységét kiszolgáló távközlési hálózatát.
  • Ezen kívül az MVM NET hálózata biztosítja többek között a kormányzati hálózat, az elektronikus közigazgatás, a magyarországi országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választások kiszolgálásához használt távközlési rendszer, illetve több kritikus kormányzati szolgáltatás hibamentes működését.
  • A harmadik pillért az adja, hogy az MVM NET az országos távközlési gerinchálózatának szabad kapacitásait kihasználva biztosít távközlési szolgáltatásokat üzleti ügyfelei részére. Mintegy félszáz üzleti partnere között a legnagyobb és kisebb távközlési vállalatok és internetszolgáltatók mellett megtalálhatók a kábeltelevíziós társaságok is.

A jelenleg zajló hálózatfejlesztési projektek révén a vállalat szolgáltatási portfoliója 2016-ban mobil technológiával is kiegészült.Az LTE450 technológiára épülő országos lefedettségű mobil adathálózat a társaság által működtetett Nemzeti Távközlési Gerinchálózat részeként elsősorban közcélú feladatokat lát el, így közbiztonsági, elektronikus kormányzati, járási hivatalok elektronikus ügyintézési feladatainak ellátásában segít majd – nagymértékben hozzájárulva a digitális közszolgáltatások fejlesztéséhez Magyarországon.

Az MVM NET számokban:

  • A hálózati gerinc összeköttetéseit a nagyfeszültségű távvezetékek használatával speciális módon, ún. OPGW kábelekkel biztosítja az állomások között. Ezek a védővezetőbe integrált optikai kábelek 24-96 optikai szálat tartalmaznak.
  • Az MVM NET az elmúlt években végrehajtott, optikai átviteli utat, valamint korszerű átviteli rendszert biztosító beruházások eredményeként több mint 6200 km hosszú gerinchálózatot üzemeltet.
  • A távközlési hálózat zavarmentes működéséről a hét minden napján napi 24 órában szolgálatot teljesítő Network Operation Center (NOC) jól képzett, tapasztalt szakembergárdája gondoskodik.
  • A társaság által üzemeltetett gerinchálózat valós műszaki rendelkezésre állási ideje kimagaslóan magas, 99,99%-os.