Történetünk

Az MVM Csoport és a távközlés története

Az MVM Zrt. távközlési tevékenysége több mint öt évtizedes múltra tekint vissza. Célja kezdetben a rendszerirányítás, az üzemi folyamatok kiszolgálása volt. Az infokommunikáció területén zajló fejlődések, a megnövekedett kapacitásigények szükségessé, a villamos hálózat korszerűsítése pedig lehetővé tették a távközlési hálózat fejlesztését. Az MVM Zrt. távközlési hálózatának fejlesztése során passzív (optikai gerinc) és aktív (átviteli és IP berendezések) elemekből álló korszerű, nagy kapacitású és kimagasló megbízhatóságú rendszert építettek ki, amely teljes mértékben kielégíti a rendszerirányítás távközlési igényeit.

Az MVM Zrt. 100%-os tulajdonában lévő, de önállóan működő távközlési szolgáltató vállalata, az MVM NET Zrt. 2012-ben kezdte meg működését.

Az MVM NET történetében mérföldkő volt a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisának sikeres lezárása. A társaság a rendelkezésre álló rendkívül rövid határidőn belül kimagasló szerepet vállalt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) végpontjainak migrációjában és a járási székhelyek távközlési kapcsolatainak kiépítésében.

Az MVM NET által működtetett országos optikai gerinchálózat teljes hossza közel 6200 kilométer. Ennek jelentős része OPGW (OpticalGroundWire) technológiával szerelt távvezetéki nyomvonalon halad, aminek a lényege, hogy a legfelső, villámhárításra szolgáló vezetékekbe már gyárilag elhelyezték az optikai szálakat. A távközlési hálózat zavarmentes működéséről a hét minden napján napi 24 órában szolgálatot teljesítő Network Operation Center (NOC) jól képzett, tapasztalt szakembergárdája gondoskodik.

Az NTG 2012. év végi elindulásával az állami intézményrendszer részére állami tulajdonú társaságok biztosítják az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat. A teljes körű infokommunikációs konszolidáció hatására az új modell bevezetése igen jelentős megtakarításokat eredményez a költségvetésben. Az MVM NET gerinchálózati topológiája alapvetően az MVM Csoport saját telephelyeihez igazodik, bizonyos végponti elérések távközlési partneri együttműködések révén igénybevett hálózatokon keresztül valósulnak meg.

Az MVM NET Zrt. generálkivitelező és rendszerszállító partnereivel karöltve 2015-ben megkezdte Európa első olyan negyedik generációs, vagyis LTE hálózatának kiépítését a 450 Mhz-es frekvencián, amely úgynevezett MIMO technológiát használ. Utóbbi forradalmasítja a jelátvitelt és a korábbi megoldásokhoz képest jobb adatforgalmat biztosít a hálózaton belül. A MIMO technológia kétszeres sávszélességet garantál a hagyományos LTE technológiához képest, így a Magyarországon épülő hálózat valódi innovációnak számít a kontinensen.

Az LTE450 projekt elsődleges célja a kormányzati és iparági igények kiszolgálása. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor érintett szegmensei alkotják. Az LTE450 mobilhálózat az MVM NET által működtetett Nemzeti Távközlési Gerinchálózat részeként a jövőben is elsősorban közcélú feladatokat lát majd el, így közbiztonsági, elektronikus kormányzati, járási hivatalok elektronikus ügyintézési feladatainak ellátásában segít majd. Az MVM NET által kiépített hálózatnak tehát nem célja a lakossági mobiltelefonálási szükségletek kielégítése.

Az MVM NET elkötelezett abban, hogy a 2016-ban elkészülő mobil adathálózat a társaság által tulajdonolt és üzemeltetett Nemzeti Távközlési Gerinchálózat részeként nagymértékben hozzájáruljon a digitális közszolgáltatások fejlesztéséhez Magyarországon.